تعريف گردشگري خلاق و بازار انبوه و بازار خاص در گردشگري
گردشگري خلاق به عنوان نسل جديد گردشگري بعد از گردشگري انبوه و گردشگري فرهنگي، طلايه دار و پيشرو تازه نفس صنعت گردشگري است. كارشناسان گردشگري خلاق را نسل جديد گردشگري بعد از گردشگري ساحل (سفر اوقات فراغت و براي استراحت) و گردشگري فرهنگي (متمايل به فرهنگ و موزه ها) قلمداد مي كنند.
گردشگري خلاق با شعار موزه هاي كمتر، ميدان هاي بيشتر بر انجام فعاليت هاي تجربي و تعامل ژرف تر با زندگي واقعي فرهنگي در شهرها تمركز مي كند؛ در واقع در نسل سوم گردشگري، گردشگر شبيه يك شهروند رفتار مي كند تعريف گردشگري خلاق، برگرفته از مفهوم صنايع خلاق است كه به ما اهميت استفاده از خلاقيت و نوآوري را در اقتصاد دانش محور نشان مي دهد.
يونسكو صنايع خلاق را صنايعي مي داند كه محصول يا خدمات آن ها به صورت مشخص داراي المان هاي نوآورانه يا هنري مي باشد. اين تعريف، صنايع فرهنگي به علاوه تمام توليدات فرهنگي و هنري را شامل مي شود. به همين دليل در گردشگري نسل سوم، طراحان بسته هاي گردشگري با استفاده از صنايع خلاق و تكيه بر تعامل نزديك و دوسويه با گردشگر در صدد خلق تجربه اي تازه، ملموس و لذت بخش است.
در گردشگري خلاق، گردشگر به تعامل بيشتر آموزشي، اجتماعي، احساسي و همچنين مشاركت با مكان، فرهنگ زندگي و مردم تشويق مي شود. مرتبط ساختن صنايع خلاق با گردشگري مي تواند تقاضا را افزايش داده، ابتكار در گردشگري را برانگيزد و محصولات گردشگري را دوباره احيا كند. گردشگري خلاق به عنوان جديدترين مدل گردشگري مي بايست با توجه به ظرفيت هاي فرهنگي و تاريخي مردم شهرها طراحي و پياده سازي شود. هنگام صحبت در ارتباط با انواع گردشگري، همانند صنايع ديگر بايد ميان بازار انبوه اين صنعت و بازار خاص آن (Niche Tourism) تفاوت قائل شد. در گردشگري انبوه، گردشگري در قامت همان تعريف جا افتاده و مصطلح، گردشگر به دنبال بازديد از شهرهاي معروف و اماكن شناخته شده مي باشد و در بازاريابي مربوط به گردشگري انبوه نيز تمركز بر بسته هاي گردشگري ارزان، هتل هاي زنجيره اي و جاذبه هاي گردشگري شناخته شده است. در طرف مقابل، گردشگري خاص را بايد تمركز بر ايجاد تجربه ي سفر خاص و شخصي سازي شده براي مخاطبيني كه به دنبال چيزي فراتر از دستاوردهاي گردشگري انبوه هستند دانست.
گردشگري تجربه متفاوت (براي مخاطب با ترجيحات خاص)
- گردشگري هيجان به گونه اي از گردشگري گفته مي شود كه در آن به برنامه ريزي براي ايجاد هيجان منحصر به فرد مانند پرش از ارتفاع يا دوچرخه سواري در مكان هايي خاص پرداخته مي شود.
- گردشگري مجازي گونه اي از گردشگري است كه با استفاده از ابزارهاي نوين بر مبناي فناوري هايي مانند هوش مصنوعي، واقعيت افزوده و واقعيت مجازي به ارائه تجربه اي متفاوت براي گردشگر پرداخته مي شود.
- در گردشگري غذا، گردشگران با هدف تجربه غذاها و نوشيدني هاي مخصوص كشورها و مناطق مختلف، به آنجا سفر مي كنند.
- در گردشگري هنري، گردشگران براي ديدن آثار هنري، بازديد از قطب هاي هنري جهان و شركت در رويدادهاي هنريِ خاص از قبيل نمايشگاه ها به كشورهاي ديگر سفر مي كنند.
گردشگري سلامت
- در گردشگري درماني، مردم براي استفاده از مراقبت ها يا خدمات پزشكي مورد نظر به خارج از شهر يا كشور خود سفر مي كنند.
- در گردشگري ورزشي، گردشگران با هدف ورزش و سلامتي به فعاليت هايي از قبيل كوهنوردي، پياده روي و ... به جاذبه هاي خاص در مناطق يا كشورهاي ديگر سفر مي كنند.
گردشگري ميراث فرهنگي
- در گردشگري تاريخي، گردشگران با هدف بازديد و آشنايي با مناطق تاريخي به كشورها و مناطق مختلف سفر مي كنند.
- در گردشگري فرهنگي، گردشگران براي تجربه فعاليت هاي خاص فرهنگي يا ديني به كشور مقصد سفر مي كند.
- در گردشگري مرم شناسي، گردشگر به آشنايي با فرهنگ فعلي مردم شهر يا كشور مي پردازد.
- در گردشگري جنگ، گردشگران با مناطق جنگي و حوادث آن دوران آشنا مي شوند.
- در گردشگري مذهبي، گردشگران با جاذبه هاي مذهبي كشور مقصد آشنا مي شوند.
گردشگري طبيعت
- در گردشگري حيات وحش، گردشگران با هدف مشاهده حيوانات و جانداران نباتي در محيط زيست طبيعي آن ها، به مناطق مختلف سفر م يكنند.
- در بوم گردي، گردشگر با تجربه اي واقعي از زندگي در طبيعت رو به رو مي شود.
- در گردشگري زمين شناسي، گردشگران با هدف مشاهده پديده هاي زمين شناختي و خصوصيت هاي خاص محيطي و زيست محيطي مقصد، به آنجا سفر مي كنند.
سرويس هاي فروش آنلاين گردشگري
امروزه تمام آژانس ها مسافرتي به سرويس هاي فروش آنلاين گردشگري نياز دارند. چراكه كاربران كمتر فرصت مي كنند تا براي استفاده از خدمات گردشگري به آژانس هاي مسافرتي مراجعه نمايند و ترجيح مي دهند در كمترين زمان و در هر مكاني به سرويس هاي فروش آنلاين گردشگري دسترسي داشته باشند.
خدمات گروه سيتي نت:
آيا تكنولوژي براي آژانس هاي مسافرتي سودمند است؟
تاثيرات سودمند تكنولوژي در عرصه خدمات مسافرتي تا به اينجا درباره تاثير تكنولوژي در عرصه خدمات مسافرتي صحبت كرديم ولي در اين قسمت مي خواهيم به نكات مثبت و سودمندي كه تكنولوژي در عرصه خدمات مسافرتي براي آژانس هاي مسافراتي و كاربران فراهم مي كند، بپردازيم. از جمله مزيت هاي تكنولوژي در عرصه خدمات مسافرتي عبارتند از:
- ايجاد يك سيستم اطلاعاتي براي مديران
ايجاد يك سيستم اطلاعاتي براي مديران (مديران ارشد) يكي از عوامل سودمند تاثير تكنولوژي در عرصه خدمات مسافرتي به حساب مي آيد. با وجود يك سيستم اطلاعاتي پيشرفته مديران مي توانند خواسته و تقاضاي كاربر را مشاهده كنند و بررسي نمايند كه در چه مرحله اي در دست انجام است و بر آن نظارت كنند. همچنين با اين كار مي توانند كيفيت خدمات را كنترل نمايند.
- دسترسي سريع به اطلاعات
از ديگر عوامل سودمند در تاثير تكنولوژي در عرصه خدمات مسافرتي مي توان به اين مورد اشاره كرد كه اطلاعات به صورت آنلاين و سريع در اختيار كاربر و مديران كسب و كار خدمات مسافرتي قرار مي گيرد. از جمله دلايل آن وجود سيستم هاي اطلاعاتي پيشرفته است كه كار را براي جمع آوري اطلاعات راحت مي كند.
- تصميم گيري سريع و درست
يكي ديگر از عوامل سودمند در تاثير تكنولوژي در عرصه خدمات مسافرتي، مديران اين كسب و كار ها هستند كه بايد با توجه به اطلاعاتي كه در اختيار دارند، از خدمات مسافرتي خودشان محتواهايي توليد كنند و در وبسايت يا شبكه هاي اجتماعيشان انتشار دهند.با اين كار كاربران مي توانند با دسترسي به آنها از خدماتشان استفاده كنند. اين موضوع براي كاربران سبب يك تصميم گيري درست و سريع مي شود و در كمترين زمان مي توانند از خدمات مسافرتي استفاده كنند. با وجود سيستم هاي اطلاعاتي براي مديران كسب و كار هاي خدمات مسافرتي، اين امكان براي آنها فراهم مي شود كه با در دست داشتن اطلاعاتي يكپارچه، مخاطب خود را بهتر بشناسند و تصميمي سريع و درست براي اضافه كردن خدمات يا به روز كردن آنها بگيرند. به اين ترتيب مي توان گفت تكنولوژي در گسترش كسب و كار خدمت مسافرتي نيز موثر است.
- رزرو آنلاين
اگر بخواهيم درباره مهمترين تاثير تكنولوژي در عرصه خدمات مسافرتي صحبت كنيم، بايد بگويم رزرو آنلاين اين امكان را براي كاربران فراهم مي كند تا در هر مكان و زماني خدمات مسافرتي مورد نظرشان را رزرو نمايند.